Λίμνη Πλαστήρα
Η Ιστορία της Λίμνης Πλαστήρα
Τα νορβηγικά φιορδ συνάντησαν τις Άλπεις στην Ελλάδα.
Στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στην θέση <<Κακαβάκια>>, το 1920 περίπου ο Στρατηγός Νκόλαος Πλαστήρας, καταγόμενος από την Καρδίτσα, οραματίστηκε την δημιουργία φράγματος στον ποταμό <<Ταυρωπό>>, με σκοπό την δημιουργία τεχνητής λίμνης.
Το φράγμα κατασκευάστηκε σε τοξοειδής μορφή με μήκος 220μ και ύψος 83μ. αλλά αρκετό καιρό αργότερα, καθώς η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πέρασε από κατοχή και πολέμους.
Στα δύσκολα εκείνα χρόνια,στο μέρος που το κάλυψαν τα νερά της λίμνης, λειτούργησε συμμαχικό αεροδρόμιο εκεί οπού βρισκόταν το αρχηγείο της Ε.Λ.Α.Σ.
Χωρίς την παραμικρή υποψία των Γερμανών, οι ντόπιοι αναλάμβαναν το κάλυψη του διαδρόμου προσγείωσης την ημέρα και το άναμμα φλογών την νύχτα για την διευκόλυνση των πιλότων.
Η λίμνη Πλαστήρα, από τις σπουδαιότερες ορεινές λίμνες της χώρας μας, βρίσκεται σε ύψος 750 μέτρων.
Λόγω της ανομοιογενής του επιφάνειας, μόνο Κοντά στο φράγμα έχει βάθος 65μ.
Με πλάτος 4 χλμ. και μήκος 14 χλμ., δυσκολεύτηκε η επικοινωνία που είχαν συνηθίσει τα γύρω χωριά. Παρόλα αυτά, ωφελήθηκαν όλη η περιοχή από την ανάπτυξη του τόπου τους. Η λίμνη Πλαστήρα έλυσε το πρόβλημα της ύδρευσης ολόκληρης της Καρδίτσας και των περιχώρων και της άρδευσης μεγάλου μέρους του θεσσαλικού κάμπου. Ένας μεγάλος αγωγός που διακρίνεται από απόσταση, συνδέεται με τον Υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εως και 40MWH εβδομαδιαίως.